Скокни до содржината

Вести

A A A

GSDC продолжува да работи за да го стимулира економскиот раст 

Во 2022 година, корпорацијата за развој на Greater Sudbury (GSDC) поддржа клучни проекти кои продолжуваат да го ставаат Greater Sudbury на мапата преку градење претприемништво, зајакнување на односите и поддршка на иницијативи за стимулирање динамичен и здрав град. Годишниот извештај на GSDC за 2022 година беше претставен на состанокот на Градскиот совет на 10 октомври.

„Како член на одборот на GSDC, ми беше задоволство да работам со овие посветени волонтери од заедницата кои продолжуваат да привлекуваат и задржуваат бизниси низ нашата заедница“, рече градоначалникот на Голема Садбери, Пол Лефевр. „Годишниот извештај на GSDC за 2022 година нагласува некои неверојатни проекти и ја покажува посветеноста на одборот додека тие продолжуваат да инвестираат во иднината на нашиот град и да придонесуваат за неговиот успех“.

Непрофитна агенција на Градот Голем Садбери, GSDC работи во соработка со Градскиот совет за да го промовира економскиот развој на заедницата преку поттикнување на привлекување инвестиции, задржување и создавање работни места во Голема Садбери.

GSDC обезбедува надзор за програмата за пилот за рурална и северна имиграција (RNIP), во согласност со барањата за имиграција на Канада, и обезбедува финансирање од почетокот на пилотот во 2019 година. Програмата RNIP привлекува различни таленти во заедницата и обезбедува поддршка за новодојденците кога тие пристигнете. Во 2022 година, беа доделени 265 препораки, што изнесува 492 новодојденци во заедницата Greater Sudbury, вклучувајќи ги и членовите на семејството. Таа бројка продолжува да се зголемува оваа година.

Во 2022 година, GSDC го поддржа иновацијата БЕВ Конференција во длабочина: Мини до мобилност, премостување на јазот помеѓу автомобилската и рударската индустрија, создавање нови односи за долгорочни проекти и промовирање на напредна рударска технологија. Настанот беше огромен успех со повеќе од 280 учесници од целиот Онтарио и пошироко.

„GSDC е решен да задржи простор за нови идеи и можности кои ги поместуваат границите низ секторите, ги охрабруваат потенцијалните бизниси и создаваат нови односи“, рече Џеф Портеланс, претседател на одборот на GSDC. „Партнерствата што ги поттикнуваме ја отклучуваат неверојатната моќ на потпора на доларите за финансирање и работата за застапување што ги презема Одборот. Би сакал да ја изразам мојата благодарност и благодарност за неуморната посветеност на членовите на одборот на GSDC, со поддршка на Градскиот совет, да се осигураат дека нашите напори ќе имаат влијание врз нашата заедница во годините што доаѓаат“.

Преку препораки на Одборот на GSDC, Градскиот совет одобри три програми за економско финансирање:

  • Фондот за економски развој на заедницата (CED) цели на непрофитни и проекти кои обезбедуваат економска корист за заедницата. Во 2022 година, Одборот на GSDC одобри 399,979 американски долари преку CED за шест локални проекти, искористувајќи речиси 1.7 милиони американски долари дополнително финансирање од јавни и приватни извори. Примерите вклучуваат поддршка за Стратегијата на Градското земјиште за вработување, Центарот за биотехнологија на отпад од рудникот, програмите за градење на заедници и „Марш оф Димес“ за создавање можности за работа за разновидна публика.
  • Програмата за грантови за уметност и култура го стимулира економскиот раст на креативните агенции на заедницата додека инвестираат во квалитетот на нашиот живот. Во 2022 година, GSDC одобри 559,288 американски долари за поддршка на 33 организации преку оваа програма, вклучително и Киви Парк, Плоштадот на уметностите, програмата за веслање на зачуваната област Лоренција и фестивалот Бореал 50 на Северната светлина.th годишнина.
  • Досега, 672,125 американски долари се доделени преку Фондот за развој на туризмот, кој помогна да се искористат вкупно 1.7 милиони долари на дополнителни средства.

Погледнете го годишниот извештај на GSDC за 2022 година на investsudbury.ca.

За GSDC:
GSDC е огранок за економски развој на Градот Голем Садбери, кој се состои од 18-член волонтерски одбор на директори, вклучувајќи градски советници и градоначалник. Поддржан е од персоналот на Сити. Работејќи со директорот за економски развој, GSDC делува како катализатор за иницијативи за економски развој и го поддржува привлекувањето, развојот и задржувањето на бизнисот во заедницата. Членовите на одборот претставуваат различни приватни и јавни сектори, вклучувајќи снабдување и услуги за рударство, мали и средни претпријатија, угостителство и туризам, финансии и осигурување, професионални услуги, трговија на мало и јавна администрација.

-30-