Скокни до содржината

Туризмот

A A A

Садбери е водечка туристичка дестинација во Онтарио. Со над 1.2 милиони посетители секоја година и приближно 200 милиони долари во туристичка потрошувачка, туризмот е растечки сектор на нашата економија.

Опкружен со недопрена северна бореална шума и изобилство на езера и реки, природните добра на Greater Sudbury придонесуваат за неговиот успех како претпочитана дестинација во Онтарио. Има преку 300 езера во границите на градот, а камперите можат да изберат од девет провинциски паркови со целосна услуга, кои се на кратко возење. Повеќе од 200 километри пешачки патеки и 1,300 километри патеки за моторни санки нудат можности во текот на целата година за уживање во природните погодности на градот.

Светски познати атракции

Додека Greater Sudbury можеби е повеќе познат по Големиот никел, нема сомнение Science North, популарниот научен центар и неговата сестринска атракција, Dynamic Earth, го прават Садбери врвна туристичка дестинација.

Уникатните клучни понуди на Science North вклучуваат практична научна забава, IMAX театри и експонати од класа на зборови. Dynamic Earth е иновативен рударски и геолошки центар кој ги поканува посетителите да ја истражуваат планетата под површината.

Фестивали и настани

Садбери е главна дестинација за фестивали и настани во Северен Онтарио. Ние пукаме од култура и сме дом на единствени и светски познати настани кои слават комбинација од уметност, музика, храна и многу повеќе во текот на целата година. Посетителите од цела Канада доаѓаат во Садбери за да проверат некои од нашите фестивали кои вклучуваат Овде горе (Ние живееме овде), Бореал фестивал на северните светла, Џез Садбери и многу повеќе. Проверете ја нашата веб-страница за туризам Discoversudbury.ca повеќе!

Зошто луѓето посетуваат

Нашите посетители доаѓаат од различни причини. Истражете ги мотиваторите за патување што привлекуваат туристи во Садбери:

  • Посета на пријатели и роднини (49%)
  • Задоволство (24%)
  • Деловна трговија (10%)
  • Друго (17%)

Додека го посетуваат Садбери, луѓето трошат пари на:

  • Храна и пијалоци (37%)
  • Транспорт (25%)
  • Малопродажба (21%)
  • Сместување (13%)
  • Рекреација и забава (4%)

Кулинарен туризам

Садбери е дом на растечка кулинарска сцена. Придружете се на возбудата и отворете ресторан, бар, кафуле или пиварница денес!

Со насоки од Алијанса за кулинарски туризам и партнерство со Дестинација Северен Онтарио, го лансиравме Стратегија за туризам со храна за поголема Садбери.

Откријте го Садбери

Посетете Откријте го Садбери да ги истражиме сите главни туристички атракции и настани што се случуваат во нашата заедница.