Скокни до содржината

Грантови и стимулации

A A A

Тимот за економски развој на Greater Sudbury е посветен на обезбедување на успехот на вашиот следен потфат. Контактирајте не и ние ќе работиме со вас за да ја најдеме поддршката што му е потребна на вашиот бизнис. Нашиот искусен тим ќе ви помогне да одредите за кои програми, грантови и стимулации ги исполнувате условите.

Средствата се достапни ако вашиот следен проект води до економски развој кој ја подобрува нашата заедница, отвора нови работни места или вклучува започнување на непрофитен проект или иницијатива. Од филмски стимулации до грантови за уметност и култура, секоја програма има свој сет на критериуми и некои може да се комбинираат.

Преку Градот Голем Садбери и Градскиот совет, корпорацијата за развој на Големиот Садбери управува со Фондот за економски развој на заедницата (ЦЕД). Финансирањето на CED е ограничено на непрофитни субјекти во градот Голем Садбери и проектот мора да обезбеди економска корист за заедницата и да се усогласи со Стратешки план за економски развој, од темел нагоре.

Плановите за подобрување на заедницата (CIP) се алатка за планирање на одржлив развој што се користи за поттикнување на развојот, повторниот развој и ревитализацијата на целните области низ градот. Градот Голем Садбери нуди програми за финансиски стимулации преку следново ЦИП-ови:

 • План за подобрување на заедницата во центарот на градот
 • План за подобрување на заедницата во центарот на градот
 • План за подобрување на заедницата за достапно домување
 • Браунфилд стратегија и план за подобрување на заедницата
 • План за подобрување на заедницата за земјиште за вработување

FedNor е организација за економски развој на Владата на Канада за Северен Онтарио. Преку своите програми и услуги, FedNor поддржува проекти кои водат до отворање работни места и економски раст во регионот. FedNor работи со бизниси и партнери во заедницата за да изгради посилен Северен Онтарио.

Истражува Програмите на FedNor овде:

 • Регионален економски раст преку иновации (REGI)
 • Програма за иднината на заедницата (CFP)
 • Фонд за канадски искуства (CEF)
 • Програма за развој на северен Онтарио (NODP)
 • Иницијатива за економски развој (EDI)
 • Стратегија за женско претприемништво (WES)

Основана во 2005 година, Грант Програмата за уметност и култура на Градот Садбери го стимулира растот и развојот на овој важен сектор, го зголемува неговиот потенцијал да привлече и задржи талентирана и креативна работна сила и е инвестиција во квалитетот на животот за сите жители.

Програмата е администрирана од корпорацијата за развој на Greater Sudbury (GSDC) која одобри финансирање од речиси 7.4 милиони американски долари на над 120 локални уметнички и културни организации. Оваа инвестиција доведе до вработување на повеќе од 200 уметници, домаќини на стотици фестивали и проценет вкупен поврат од 9.41 УСД за секој потрошен 1 долар!

Насоки: Прочитајте ги Насоки за програмата за грантови за уметност и култура за повеќе информации за барањата за апликација и подобност, бидејќи тие се променети за 2024 година.

рок: Крајниот рок за поднесување извештаи за 2023 година и апликации за 2024 година до Програмата за грантови за уметност и култура е променет од претходните години:

Оперативен тек:

 • се отвора петок, 17 ноември 2023 година
 • затвора во 4 часот во четврток, 11 јануари 2024 година

Пренос на проектот (коло 1)

 • се отвора среда, 6 декември 2023 година
 • затвора во 4 часот во четврток, 25 јануари 2024 година

Тек на проектот (круг 2):

 • се отвора четврток, 28 март 2024 година
 • затвора во 4 часот во четврток, 25 април 2024 година

Направи сметка да ја започнете вашата апликација користејќи го онлајн порталот за грантови. Апликантите се охрабруваат да разговараат за новите апликации со персоналот пред да поднесат.

Ново за 2024 година!  CADAC (Canadian Arts Data / Données sur les arts au Canada) лансираше НОВ онлајн систем во 2022 година, ќе бидете пренасочени на овој систем за да го комплетирате известувањето за податоци за 2024 година.

Регрутирање поротник

Граѓаните се поканети да аплицираат за термин до Жирито за грантови за уметност и култура.

Сите писма треба јасно да ги наведат вашите причини зошто сакате да учествувате во жирито, вашето резиме и список на сите директни врски со локалните иницијативи за уметност и култура, испратена по е-пошта на [заштитена по е-пошта]. Номинациите се прифаќаат во текот на целата година. Одборот на GSDC ги прегледува номинациите на жирито на годишна основа пред претстојната година (2024).

Поранешни приматели на програмата за грантови за уметност и култура

Честитки за претходните приматели на финансирање!

Повеќе информации за примателите и распределбите на средствата се достапни подолу:

на Корпорација на фондот за наследство на северен Онтарио (NOHFC) нуди стимулативни програми и финансиска помош за проекти кои го стабилизираат и поттикнуваат економскиот раст и диверзификација во Северен Онтарио.

Посетете го Регионален деловен центар и прелистајте ги нивните Прирачник за финансирање, во која се детализирани опциите и ресурсите за финансирање кои можат да ви помогнат да започнете или да го развивате вашиот бизнис во нашата заедница. Без разлика дали вашата цел е стартување и проширување, или сте подготвени за истражување и развој, постои програма за вашиот уникатен бизнис.

Регионалниот бизнис центар нуди и сопствено програмирање за грантови за претприемачи:

на Стартер Компани Плус програма обезбедува менторство, обука и можност за грант за поединци на возраст од 18 и повеќе да започнат, растат или купат мал бизнис. Апликациите се отвораат на есен секоја година.

Летна компанија, им дава можност на студентите на возраст од 15 до 29 години и кои се враќаат на училиште во септември да добијат грант до 3000 американски долари за да развијат и да водат сопствен бизнис ова лето. Успешните апликанти на Летната програма за компании ќе бидат споени со ментор на Регионалниот деловен центар и ќе добијат обука, поддршка и совети еден на еден за бизнис.

ShopHERE напојувано од Google им нуди на локалните бизниси и уметници можност бесплатно да ги градат нивните онлајн продавници.

Програмата сега е достапна за малите бизниси во Greater Sudbury. Локалните бизниси и уметници можат да аплицираат за програмата преку Дигитална продавница на главната улица ТУДЕ да ги изградат нивните онлајн продавници без трошоци.

ShopHERE поддржан од Google, кој започна во градот Торонто, им помага на независните бизниси и уметници да изградат дигитално присуство и да го минимизираат економското влијание на пандемијата COVID-19.

Бидејќи можностите што ги дава дигиталната економија се сè уште ограничени ако сопствениците на бизниси и уметниците ги немаат соодветните вештини, инвестицијата на Google исто така ќе им помогне на повеќе од овие претприемачи да ја добијат обуката за дигитални вештини што им се потребни за да учествуваат во дигиталната економија.

Sudbury Catalyst Fund е ризичен капитал од 5 милиони долари кој ќе им помогне на претприемачите да ги зголемат своите деловни потфати во Greater Sudbury. Фондот ќе обезбеди инвестиции до 250,000 американски долари за квалификувани фирми во рана фаза и иновативни кои работат во Greater Sudbury. Откако ќе биде завршен, овој петгодишен пилот-проект се очекува да им помогне на до 20 почетни компании да се прошират, овозможувајќи им да развиваат и комерцијализираат нови производи и технологии, истовремено создавајќи до 60 висококвалитетни локални работни места со полно работно време.

Овој фонд ќе врши капитални инвестиции во:

 • Направете финансиски принос;
 • Отворете локални работни места; и,
 • Зајакнување на локалниот претприемачки екосистем

Фондот е создаден со инвестиција од 3.3 милиони долари од FedNor, како и 1 милион долари од GSDC и 1 милион долари од Никел Басен.

Почетните компании кои се заинтересирани за пристап до Sudbury Catalyst Fund, можат да дознаат повеќе за процесот на аплицирање преку Веб-страница на фондот Sudbury Catalyst.

Фондот за развој на туризмот (TDF) е поддржан преку средствата што се собираат годишно од општинската такса за сместување (MAT) на Градот Голема Садбери.

на Фонд за развој на туризам е основана од страна на корпорацијата за развој на Greater Sudbury (GSDC) за целите на промовирање и развој на туристичката индустрија во Greater Sudbury. TDF директни средства за туристички маркетинг и можности за развој на производи и е управуван од Комитетот за развој на туризмот на GSDC.

Се препознава дека во овие невидени времиња постои потреба да се идентификуваат нови можности за поддршка на туристичката индустрија. Последиците од СОВИД-19 ќе воведат нова нормала. Оваа програма може да се користи за поддршка на креативни/иновативни проекти на краток и долг рок. Имајќи го ова на ум, за време на оваа пауза, секторот е охрабрен да размислува за нови можности за зголемување на туризмот во Голем Садбери кога луѓето ќе можат повторно да патуваат.

Програмата за поддршка на туристички настани беше формирана за да им помогне на организаторите на настани да организираат настани низ градот, препознавајќи ја важноста на настаните за овој град. Поддршката за настаните може да биде директна (паричен придонес или спонзорство) или индиректна (време на персоналот, промотивен материјал, сали за состаноци и друга помош) и се обезбедува на подобни организации кои ја демонстрираат вредноста на нивниот настан за градот во однос на потенцијалот економското влијание, профилот, големината и обемот на настанот.

За да аплицирате за поддршка на туристички настани - ве молиме пополнете и поднесете ја Поддршката за туристички настан

Голем број на програми за грантови се достапни за малите и средни бизниси во Северен Онтарио преку различни партнерски агенции. Тие вклучуваат грантови за маркетинг помош за компаниите што ги исполнуваат условите што се добиваат преку Програмата за извоз на северен Онтарио и Програмата за индустриски трговски бенефиции, кои ќе ја започнат пролетта 2020 година и ќе ги доставува Корпорацијата за северен економски развој на Онтарио.

Ве молиме посетете ја извозни програми за да дознаете повеќе за финансирањето и програмите за поддршка на вашиот развој на извозот.  Снабдување и услуги за рударство компаниите исто така се охрабруваат да ги посетат за специфични програмски можности дизајнирани да ви помогнат да се натпреварувате на глобалната сцена.