Скокни до содржината

Истражување и иновации

A A A

Greater Sudbury има долга историја на поттикнување на истражување и иновации во областите на рударство, здравје и животната средина.

Образовни и истражувачки институции

Садбери е дом на различни пост-средно образовни институции кои се центар на истражување и иновации во регионот, вклучувајќи:

Овие објекти, исто така, помагаат да се обучуваат разновидни и квалификувана работна сила во Садбери.

Истражување на рударството

Како глобален лидер во рударството, Садбери долго време е место за истражување и иновации во овој сектор.

Главните центри за истражување и иновации за рударство во Голем Садбери вклучуваат:

Иновации во здравствената заштита и животните науки

Greater Sudbury е центар за здравствена заштита за северен Онтарио. Како резултат на тоа, постојат различни капацитети за истражување и иновации за здравствена заштита и животни науки, вклучувајќи Институт за истражување на здравствени науки Север и Североисточен центар за рак.

SNOLAB е научен објект од светска класа лоциран длабоко под земја во оперативниот рудник за никел Вале Крејтон. SNOLAB работи на отклучување на тајните на универзумот спроведувајќи најсовремени експерименти фокусирани на субатомска физика, неутрина и темна материја. Во 2015 година, на д-р Арт Мекдоналд му беше доделена Нобеловата награда за физика за неговата работа што ги проучува неутрините во SNOLAB на Садбери.